Top

 

indhold
Præsentation, baggrund og mål 
Program
Mødestedet Husets program
Nicinha Raízes de Santo Amaro
Conjunto Regional de Chôro
New Brazilian Quartet & Casa de Samba
Filó Machado Super Quartet
Sucatamania 
Everaldo Ita Okabar
Litteratur, debat, koncert
Debatter, seminarer, foredrag
Udstillinger
Film
Workshop
Organisation og samarbejdspartnere
Adresser
Kontakt
Festival Brasil 2001 – 501 års multikultur 

30. aug. - 8. sep. 2001 

Velkommen til Festival Brasil 2001 og 10 dage med koncerter, jamsessions, dans, litteraturarrangementer, debatter, seminarer, film, udstillinger og workshops, og et tætpakket program, der præsenterer nye aspekter af den rige brasilianske kultur. København får i festivalperioden besøg af 50 musikere, dansere og intellektuelle, som vi håber et bredt publikum vil få fornøjelsen af.

Baggrund

Første gang Festival Brasil så dagens lys var i 1994, hvor bl.a. Zizi Possi, Joyce og Ilê Aiyê samt antropologen Maria de Lourdes Siqueira blev introduceret i Danmark. Publikum var entusiastisk og glade, pressen begejstret, samarbejdspartnere og optrædende ligeså og i årene herefter kunne tiltag fx på danske uddannelsessteder, kunstneriske såvel som akademiske, spores direkte tilbage til Festival Brasil 94.

Det er den succes, som vi nu følger op. Men hvor Festival Brasil i 1994 vægtede at bryde med klichébilleder af Brasilien, har vi i 2001 valgt at fokusere på temaet multikultur og præsentere frugterne af Brasiliens unikke historie med 501 års multikultur. Vi ønsker derved at sætte Danmarks rolle i den globale multikulturelle fremtid i relief.

Brasiliens kulturrigdom har en dybde, kvalitet og bredde som endnu flere i Danmark kan have glæde af. Landet med en multikultur sammensat af forskellige etniske, religiøse og nationale grupper, har næsten 30 stater og hver af disse deres eget kulturelle særpræg samtidig med en brasiliansk fællesnævner, der har udspring i afrikanske, europæiske og indianske kulturer. Denne kulturelle konstellation er i dag en væsentlig årsag til at Brasilien af antropologer og sociologer verden over fremhæves som eksempel på produktiv og kreativ, multikulturel sameksistens.

Dansk afhængighed af input

I Danmark har vi ingen tradition for rytmisk og improvisatorisk kulturudtryk. Alt har vi tilegnet os gennem en påvirkning udefra som startede med Louis Armstrongs besøg i Danmark i 1933. Siden har vi fået en flot række af jazz verdensstjerner, flere rytmiske konservatorier og en masse inspiration og indsigt fra alle verdenshjørner. Hvad ville Danmark være uden Radioens Bigband, salsastederne og alle de andre multikulturelle input. Jeg ved det ikke, men det ville i hvert fald være kedeligt.

Festivalen vil

  • vise brasiliansk kunst og kultur

  • bidrage til bredden i dansk kulturliv

  • sætte fokus på debatten om multikultur bl.a. i forhold til uddannelse og sameksistens

  • fremme kulturforståelse gennem mødet mellem verdener

  • forstærke de relationer som allerede eksisterer mellem Danmark og Brasilien

  • skabe en spektakulær kulturbegivenhed i København

Den røde tråd

Der er i programvalget lagt vægt på at bevare en sammenhæng mellem de forskellige udtryksformer og events. På musikområdet illustreres over 200 års udvikling - gennem Samba de Roda fra Bahia som er den ældste eksisterende form for samba, Chorinho fra Rio som er instrumentalmusik der opstod omkring 1910 og moderne storbys musik fra São Paulo med Filó Machado - hvor den ene genre skaber fundament for den næste. Debatarrangementerne sætter fokus på Brasiliens 501-årige traditioner for multikulturalitet, og på hvordan man kan føre disse traditioner op til nutiden og bruge dem i en global, multikulturel fremtid. Se mere på siden om "Debatter, seminarer og foredrag"

Ved de fleste arrangementer vil der ligeledes foreligge tekster, der fagligt beskriver programpunktets indhold og baggrund, historiske og sociale aspekter og sætter arrangementet i relief i forhold til festivalens tema: Multikultur.

Vi ser frem til et brag af en festival
Rigtig god fornøjelse!

festivalarrangør Jesper Hedegaard