Top

 

indhold
Præsentation, baggrund og mål 
Program
Mødestedet Husets program
Nicinha Raízes de Santo Amaro
Conjunto Regional de Chôro
New Brazilian Quartet & Casa de Samba
Filó Machado Super Quartet
Sucatamania 
Everaldo Ita Okabar
Litteratur, debat, koncert
Debatter, seminarer, foredrag
Udstillinger
Film
Workshop
Organisation og samarbejdspartnere
Adresser
Kontakt
Nicinha Raízes de Santo Amaro

Huset 3 sal, Musikcafeen den 30/8 kl. 21 , 31/8 kl. 24 og 1/9 kl. 24 (Entré kr. 80)

Historie

Efter slavernes frigivelse 1888 blev Mestre Popó fra Santo Amaro den første eks-slave som bragte afrikanske manifestationer og fester så som Maculelê og Samba de Roda ud på gaden til hyldest for den afro-brasilianske kultur. Hans adoptivsøn fortsatte aktiviteterne og videreførte traditionerne og blev kendt som Mestre Vavá. Sammen med sin første kone Nicinha RaÍzes tog gruppen i 1982 på turné i Tyskland, Italien, Holland og Senegal.

Senere efter Mastre Vavás død tog gruppen navnet Nicinha Raízes de Santo Amaro, og fortsatte arbejdet med at præsentere denne unikke afro-brasilianske kulturtradition på scener i og udenfor Brasilien. Deres seneste internationale performance i januar 2001 på Fort Mason Center i San Francisco I USA var en absolut succes.

Samba de Roda  

Foregår på følgende måde. Rytmen markeres af percussion-instrumenterne og håndklap og sangen fortæller en historie. Danserne står i ring (heraf roda) og skiftes til at danse solo i midten af ringen. Solisten danser hen og inviterer en af de andre i ringen ved at give en "umbigada", et let stød med maven eller hoften.

Samba de Caboclo  

Er uden tvivl den samba eller dans som enhver Orixá (afrikanske guder) ønsker at udføre. Rytmen fra percussion-instrumenterne stiger i intensitet mens hver Caboclo, bevæget i trance, eksekuterer sin egen koreografi. 

Bumba-Meu-Boi

Den symbolske fest Bumba-Meu-Boi afholdes hvert år i juli og højdepunktet er når tyren efter genopstandelsen dansende stanger tilskuerne og fremprovokerer tumult.

Medvirkende

Nicinha (leder og danser), Tingo (atabaque), Valmir (atabaque), Cabeça (tamborim), Primeiro (forsanger og pandeiro), Tetéo (reco-reco), Cacau (pandeiro), Guegueo (agogô) Leda (danser), Géo (danser), Edinha (danser), Marinalva (danser).

Nicinha Raízes de Santo Amaro er en af de eneste tilbageværende grupper som mestrer denne oprindelige form for Samba de Roda.