Festival Brasil94 og Festival Brasil2001

Som idémand og producent har jeg skabt 2 kulturfestivaler i København med tema om Brasilien.

Festival Brasil94 bestod af 18 events med koncerter, udstillinger, workshops, debatter og seminarer med 35 tilrejsende musikere, dansere og intellektuelle, herunder Zizi Possi, Leny Andrade, Antonio Adolfo, Joyce og Ilê Ayê.

Fra festivalens idégrundlag:

Baggrund
Brasilien er ikke alene det karnevals- og fodboldland, som er mediernes foretrukne klichébillede. Det er hjemsted for og producent af mange andre former for kunst og samvær og værdier, som har rødder langt tilbage i historien og i opbygningen af det brasilianske samfund. Karneval og fodbold har en velfortjent plads i folkekulturen men i den brasilianske virkelighed, indgår den i et samspil med de mange andre udtryksformer, som hver især knytter sig til befolkningens mageartede komponenter.

Mål
Det er et lille udsnit af denne kulturrigdom, festivalen vil formidle gennem en kombination af udøvende kunst (musik, dans, video og madkunst) samt refleksioner over festivalens temaer i form af foredrag og debatter. Her igennem søger festivalen, at give publikum muligheden for at lære flere aspekter af denne kulturelle kompleksitet at kende, og give miljøet af studerende og udøvende kunstnere en livsbekræftende saltvandsindsprøjtning.

Festival Brasil94 præsenterer nogle af Brasiliens største kunstnere og giver et billede af Brasiliens kulturproduktion på et højt kvalitetsniveau.

Festival Brasil2001 med temaet multikultur præsenterede frugterne af Brasiliens unikke historie med 501 års multikultur. Det var ønsket derved at sætte Danmarks rolle i den globale multikulturelle fremtid i relief. Festivalen bestod af 40 events over 10 dage med koncerter, film, dans, udstillinger, litteraturarrangementer, debatter, seminarer og workshops med 59 tilrejsende musikere, dansere og intellektuelle.

Fra festivalens idégrundlag:

Baggrund
Første gang Festival Brasil så dagens lys var i 1994, hvor bl.a. Zizi Possi, Joyce og Ilê Aiyê samt antropologen Maria de Lourdes Siqueira blev introduceret i Danmark. Publikum var entusiastisk og glade, pressen begejstret, samarbejdspartnere og optrædende ligeså og i årene herefter kunne tiltag fx på danske uddannelsessteder, kunstneriske såvel som akademiske, spores direkte tilbage til Festival Brasil 94.

Det er den succes, som vi nu følger op. Men hvor Festival Brasil i 1994 vægtede at bryde med klichébilleder af Brasilien, har vi i 2001 valgt at fokusere på temaet multikultur og præsentere frugterne af Brasiliens unikke historie med 501 års multikultur. Vi ønsker derved at sætte Danmarks rolle i den globale multikulturelle fremtid i relief.

Brasiliens kulturrigdom har en dybde, kvalitet og bredde som endnu flere i Danmark kan have glæde af. Landet med en multikultur sammensat af forskellige etniske, religiøse og nationale grupper, har næsten 30 stater og hver af disse deres eget kulturelle særpræg samtidig med en brasiliansk fællesnævner, der har udspring i afrikanske, europæiske og indianske kulturer. Denne kulturelle konstellation er i dag en væsentlig årsag til at Brasilien af antropologer og sociologer verden over fremhæves som eksempel på produktiv og kreativ, multikulturel sameksistens.

Dansk afhængighed af input
I Danmark har vi ingen tradition for rytmisk og improvisatorisk kulturudtryk. Alt har vi tilegnet os gennem en påvirkning udefra som startede med Louis Armstrongs besøg i Danmark i 1933. Siden har vi fået en flot række af jazz verdensstjerner, flere rytmiske konservatorier og en masse inspiration og indsigt fra alle verdenshjørner. Hvad ville Danmark være uden Radioens Bigband, salsastederne og alle de andre multikulturelle input. Jeg ved det ikke, men det ville i hvert fald være kedeligt.

Festivalen vil
Vise brasiliansk kunst og kultur
Bidrage til bredden i dansk kulturliv
Sætte fokus på debatten om multikultur bl.a. i forhold til uddannelse og sameksistens
Fremme kulturforståelse gennem mødet mellem verdener
Forstærke de relationer som allerede eksisterer mellem Danmark og Brasilien
Skabe en spektakulær kulturbegivenhed i København

Tagged as .